Elvira Madigan og Sixten SparreDines BogøWebmaster: Dines Bogø

Elvira og Sixten: Generelt

ELVIRA MADIGAN (Hedvig Jensen)


Taasinge Museum - Taasinge Skipperhjem og Folkemindesamling uddrag om Elvira Madigan (født Hedvig Jensen):

Elvira Madigan blev født den 4. december 1867 i Sankt Maria sogn i Flensborg og i følge dåbsattesten er hendes fulde navn Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen. Det hed sig, at hun er datter af staldmester Frederich Jensen fra København.

Dines Bogø
Usikkert om det er en ung Elvira Madigan, som anført i bogen: Cirkus i Sverige.

Dines Bogø Dines Bogø
Illustreret Tidende, årgang 30. nr. 43 - 28. juli 1889 siderne 524 og 527. Gengivet med tilladelse af Det Kgl. Bibliotek.

Moderen var den 17-årige ugifte frøken Eleonora Cecilie Christine Marie Olsen, født den 25. marts 1849 (af og til anført som 29. maj 1850) ved Bilnes Brug i Finland og datter af cirkusakrobat Olaf Elias Olsen.

Dines Bogø
I 1870 træffer Elvira Madigans mor amerikaneren John Madigan, som var en temperamentsfuld parforcerytter fra staten Indiana.

Dines Bogø
John Madigan udviklede Eleonoras rideevner, og den norske cirkusprimadonna blev beriderske, berømt for sin "Høje Skole". I sommeren 1876 optrådte familien Madigan i Tivoli i København, og her havde den 8-årige Elvira Madigan sin debut. Senere optræder Elvira sammen med sin stedsøster som "Søstrene Madigan" - Elvira, lys som den norske sommer, og Gisella, gnistrende sort som natten.


Gisella gik på slap line, og over hendes hoved gik Elvira på stram line. Succesen var enorm. De rejste fra den ene triumf til den anden - Paris, London, Berlin, Bruxelles, Amsterdam og Odessa.

Elvira Madigan døde den 19. juli 1889 (fundet 22. juli 1889) og blev begravet den 27. juli 1889 på Landet Kirkegård ved siden af Sixten Sparre.

Dines Bogø

Elvira Madigan. Gengivelser fra postkort, Taasinge Museum, Det Kgl. Bibliotek, artikler, bøger m.v.

Dines Bogø
Elvira Madigan og hendes søster Giesella modtog hver et smukt forarbejdet guldkors af Chr. IX efter de havde deltaget i en særforestilling. Pigerne mor Laura Madigan fæstnede dannebrogsbånd til korsene, så de lignede Dannebrogsordenen. På foto tv har en af datidens fotografer indtegnet et kors på  det foto man ser th. Korset var efterladt på Hotel Svendborg sammen med andre personlige effekter. Det efterladte blev udleveret til familierne Madigan og Sparre.Guldkorsets HistorieElviras kors. Bredde 4 cm og højde 7 cm. På Elviras kors var der indgraveret: "1'th August 1886. Kong Chr. IX Til Danmark til Elvira Madigan".

I.flg. en kilde forsvandt guldkorset mange år efter under et barns leg, men korset befinder sig i dag i privateje i.flg. bogen Cirkus i Sverige. Korset blev fotograferet af Helene Toresdotter, Malmö Museer i 1992 og gengivet i bogen Cirkus i Sverige.

Nogle kilder omtaler korset som et Dagmarkors og andre som et guldkors. Men ingen kilder omtaler korset som et "Patriarkalkors uden kløverblad", "Roskildekors" "Lorraine-kors" "Ærkebiskopskors"

Dines Bogø
En adoptivdatter - Wira Marthagen (1891-1966), der skulle erstatte Elvira Madigan, fik korset, da adoptivmoderen Laura Madigan døde i 1918. Wira Marthagen havde fået artistnavnet Elvira Madigan, men udskiftede kunstnernavnet Elvira Madigan i 1928 med Wira Marthagen.

Wira Marthagen boede i et større hus i Limhamn sammen med 3 andre ugifte kvinder. En af kvinder arvede senere korset sammen med andre effekter, der havde tilhørt familien Madigan.

En slægtning til Wiras veninde arvede korset. Slægtningen, der i 1992 boede i Råå (ønskede at være anonym), udlånte korset til chefen for Stadsteaterns arkiv i Malmö Lennart Holmgren, der havde det med på en udstilling.

Udstillingen blev vist samtidig med musicalen Elvira Madigan blev opført på Malmö Stadsteater. Oplysningerne om korset er skaffet af fotograf Helene Toresdotter, Malmö bl.a. med Helsingborgs Dagblad fra 6. september 1992, som kilde.

1886-1889: Elvira Madigan.
1889-1918: Laura Madigan.
1918-1966: Wira Marthagen (døbt Sally Amalia Johansson).
1966-19xx: Wira Marthagens veninde.
19xx- : Wira Marthagens venindes slægtning, bosiddende i Råå.


Stedfaderen John Madigan var stolt af de guldkors, som Elvira og Gisella havde fået i august 1886 af Kong Chr. IX ved en særforestilling for den kongelige familie.


Allerede på begravelsesdagen kunne man købe en pakke cigaretter, hvor der medfulgte et gratis fotografi af Elvira Madigan.

Dines Bogø
1870. Ofte gengivet som Elvira Madigans mor Laura Madigan (1849-1918) og stedfaderen John Madigan (1850-1897), men er det sandsynligvis ikke.

Opdateret: 7. marts 2019.